Eindexamens dit jaar niet volgens het boekje
Vandaag is het zover. Een bijzondere dag in een bijzondere tijd. De Nationale Slaagdag! Voor eindexamenkandidaten zijn de afgelopen maanden zeker niet volgens het boekje verlopen. Sommigen vinden het vreselijk hier mee om te gaan, anderen vinden het heerlijk dat het anders loopt dan anders. Andere tijden en omstandigheden brengen andere gewoontes en nieuwe vormen met zich mee.
Het is voor ons allemaal een bijzondere tijd. Maar zeker ook voor onze kinderen, jongeren en studenten. De eindexamenkandidaten van dit jaar vormen ook een bijzondere groep. Dat “bijzonder” kun je op verschillende manieren bekijken. De één mist wat andere examenkandidaten altijd hadden en deden. Geen examenstress, geen examenstunt, geen examenreisjes, geen grote feesten, geen live open dagen bij je vervolg opleiding. Anderen vinden het fijn zo. Veel relaxtere examentijd, niet die enorme prestatiedrang om op 1 moment bij je examen te moeten presteren, intiemere feestjes, rustig thuis online lessen en open dagen kunnen volgen. Het heeft allebei wat.
Wat deze tijd wel heeft voort gebracht, is de dag van vandaag, de Nationale Slaagdag. Hopelijk zien we vandaag veel vlaggen verschijnen van geslaagden. Dat is een bijzonder moment wat niemand hen af kan nemen!
Na deze periode ligt de toekomst voor ze. Wat gaan ze doen? Een vervolg opleiding? Werken? Hoe gaan ze daar mee om? Welke kant gaat de toekomst voor ze op?
De eindexamenkandidaten worden de generatie C genoemd. Het lijkt dat deze generatie iets heel goed kan: over het algemeen kunnen ze goed kijken naar wat er WEL kan, en ze focussen zich minder op wat niet kan. Dat is voor velen jaloersmakend als je dat kunt. Het Einsteindeel van je brein staat dan vaak aan. Het deel wat kansen ziet, dat mogelijkheden wil ontdekken. En minder blijft hangen in het Frankensteinbrein. Het brein dat ons altijd zegt dat we iets niet kunnen, dat we niet goed genoeg zijn, dat ons altijd aan het twijfelen brengt met “ja maar”.
Hou dit vast generatie C! Wees trots op je diploma, wees trots op jezelf. Je hebt hier de afgelopen jaren hard voor gewerkt. Je hebt het helemaal zelf voor elkaar gekregen om nu je diploma te mogen ontvangen. Het gaat niet om deze laatste maanden, maar om je hele schoolperiode die je nu afsluit. Om de prestaties van de afgelopen jaren. Het is niet volgens het boekje verlopen, maar het eindresultaat is er!
Deze ervaring nemen jullie mee. Weten dat gebaande paden vaak hobbelig zijn, dat er onverwachte kronkels zijn. Dat je planning vaak niet volgens het boekje verloopt. Dat dat soms pijnlijk is. Maar door het zien van andere mogelijkheden het eindresultaat er toch is.
Er worden voor de diploma uitreikingen ook andere mogelijkheden bedacht. Zoals een drive-through. In je gala kleding, rijdend in je vervoer waar je anders mee naar het gala zou gaan, je diploma in ontvangst nemen. Ook niet volgens het boekje, maar misschien weer volgens een ander boekje?
En is anders dan beter? Of juist minder? Of is het het beste als het wel volgens het boekje was verlopen? Graag hoor ik je mening!
Wil je weten of jij graag volgens het boekje handelt? Maak in 10 minuten de gratis vragenlijst en bekijk je persoonlijke filmpje over jouw gedragskenmerken via: www.ginkelenco.nl/maak-nu-je-persoonlijke-map
Of reageer via info@ginkelenco
#zelfkennis#kernkwaliteit#volgenshetboekje#verbinding#samenwerking#persoonlijkleiderschap#mapstell#ginkelenco
Bertine van Ginkel,
Trainer en coach Ginkel&Co
Bertine schrijft regelmatig iets over de Wereld van Verschil van MapsTell. Op www.ginkelenco.nl/blog zie je een overzicht van deze kaart van de Wereld van Verschil. Tijdens trainingen reizen deelnemers door allerlei gebieden. Interessant is hoe je met elkaar als teamleden kunt verbinden onderweg. Waar bevind je je als individu en waar wil je als team heen? Om te laten zien hoe praktisch deze Wereld werkt, schrijft Bertine iets over haar eigen ervaringen met de verschillende plekken op de kaart.