Wie is die vreemde vogel?
Onlangs heb ik een middag een schilderworkshop gevolgd. Zie het resultaat op de foto. Wat is dat leuk en ontspannend! Ook al kun je nauwelijks een kwast vasthouden, je fabriceert door de goede instructies toch een schilderij. En daar kun je je eigen invulling aan geven. Zaten er op het voorbeeld 2 vogeltjes, bij mij werden het er wat meer.
Waarom meer?
Na het schilderen van de takken, was er voldoende ruimte over op mijn schilderij. Dus ik maakte er een team van vogels van. Al schilderend vond ik ook dat er wel eens een “vreemde vogel” tussen mocht zitten. Dus zo kwam er 1 vogel hangend aan een tak terecht😊. En dat gaf gelijk gespreksstof tijdens de workshop. Is dat fout of gek dat er 1 anders zit? Is het wel een vreemde vogel? Wat zegt zo’n vreemde vogel eigenlijk? Als je het naar het dagelijkse leven vertaalt, is het dan bijvoorbeeld iemand die altijd de zaak anders bekijkt? Of iets op de kop zet? Of die juist heel veel plezier heeft? Of in het kader van de huidige tijd, is het een vrije vogel? En waar zie je dat, binnen de familie of binnen het team waar je werkt?
Heel interessant was dat iemand het schilderij op de kop hield en zei: zo is er 1 die “normaal” zit en zit de rest op de kop! Tja, dat gaf weer andere inzichten.
Rol in team
Ook dacht ik ondertussen aan het team wat pas belde voor een training. Degene die ik sprak had het over 1 iemand in het team die volgens haar altijd anders dacht. Ik heb haar gefeliciteerd: wees blij met zo iemand in je team! Deze persoon wil misschien, bewust of onbewust, wat laten zien of horen in het team. Iets wat niet gezien wordt of niet gezien mag worden? Door dat te zeggen, werd het stil aan de andere kant van de lijn. En ontstond er al wat herkenning.
Ik denk dat iedereen een bepaalde rol of functie in een team heeft. En dat er voor iedereen plek is. Uitzonderingen daar gelaten.
Zie of hoor die “vreemde vogel”
Er gebeurt bij ons allemaal wat als we ons bijvoorbeeld niet gezien of gehoord voelen. We klappen dicht, of we gaan via andere wegen dingen doorspelen, of we gaan hard praten of hard lachen, of we trekken ons helemaal terug, of we hebben alleen nog maar kritiek, het kan van alles zijn. We “saboteren” dan eigenlijk de boel. We doen anders dan anders. Bewust, maar ook onbewust.
Zo kan die ene vogel anders doen en lekker gaan hangen aan een tak in plaats van er op te gaan zitten. En dan is de vraag: is daar wat “mis” mee of wordt er een boodschap afgegeven? Of klopt wat deze vogel doet en doet de rest “anders”? Is het juist een hele leuke vogel?
Als we dat “saboteren” herkennen van elkaar en ook kunnen erkennen dat dat er is, dan ontstaat er veel meer openheid in een team. Dan is er oog voor, dan kan er over gepraat worden en kan er zelfs om gelachen worden.
En die lach, dat is mijn inziens de smeerolie van een goed functionerend team!
Wat een schilderworkshop al niet teweeg kan brengen!
Bertine van Ginkel, Trainer en Coach Ginkel&Co
06 23 02 69 73
#rol#vreemdevogel#leukevogel#begripkweken#zelfkennis#zelfvertrouwen#groeien#liefdevoorjezelf#liefdevoordemedemens#plezier#makkelijkersamenwerken#ondernemerscoach#studentencoach#teamtraining#teambuilding#persoonlijkeontwikkeling#persoonlijkleiderschap#omgaanmetverandering#onderstroom#mapstell#ginkelenco#trainingencoaching
Bertine schrijft regelmatig iets over de Wereld van Verschil van MapsTell. Op www.ginkelenco.nl/blog zie je een overzicht van deze kaart van de Wereld van Verschil. Tijdens training en coaching reizen deelnemers letterlijk door allerlei gebieden. Interessant is hoe je met elkaar kunt verbinden onderweg. Waar bevind je je als individu en waar wil je samen heen? Om te laten zien hoe praktisch deze Wereld werkt, schrijft Bertine over haar ervaringen tijdens trainingen en coaching met de verschillende plekken op de kaart. Bertine is een enthousiaste, zakelijke trainer en coach, die veiligheid voorop stelt en die de onderhuidse processen in haar trainingen en coaching integreert.